Parelle-bloggen

October 12th, 2012 by Parelle

EXPERTEN/ De främsta orsakerna till för tidigt åldrande!

 

bg-ORCHID_SKIN

 

Hur du ser ut när du är äldre kan bero på hur du lever ditt liv när du är yngre. I stor utsträckning innebär god hälsa att göra bra val tidigt, att bli av med de dåliga vanor som kan påverka ditt fysiska välbefinnande till det sämre i framtiden. Här är de vanligaste orsakerna som du bör undvika för att bevara din ungdomlighet och åldras hälsosamt.

Solen

Hudens värsta fiende är solens farliga UV-strålar. De orsakar en mängd olika hudproblem, varav det värsta är hudcancer. Upprepad exponering av solen aktiverar vävnadsnedbrytande enzymer som angriper hudens kollagen och elastin, vilket försämrar hudens förmåga till självläkning. Solen orsakar rynkor, åldersfläckar, ytliga blodkärl och en förgrovning av hudytan. Den sammanlagda tiden vi vistas ute i ljuset är det som avgör skadorna, så skydda din hud oavsett om det är sommar eller vinter.

Rökning

Det är verkligen ingen hemlighet att rökning är skadligt för hälsan, men det är dåligt för ditt utseende också. Rökare får lättare rynkig, läderartad hud med en gulaktig färgton. Men även en icke-rökare riskerar skador om de vistas mycket i rökig miljö. Rökning hämmar kroppens förmåga att förse huden med syre och näringsämnen. Blodflödet minskar och man kan säga att rökning kväver huden inifrån.

Sömn och stress

Du kanske tror att man behöver färre timmar sömn när du blir äldre, men ordentligt med sömn varje natt behövs för en optimal högre hälsa. Huden är först med att visa tecken på sömnbrist. Det bildas lätt mörka ringar kring ögonen och huden blir svullen och hängig.

Stress går tyvärr inte att undvika, men det bidrar till förtida hudåldrande. Det kan på sikt ha märkbart negativa effekter på din hud då binjurarna frigör mer adrenalin och könshormoner när du är stressad.

Kost och motion

Det är viktigt att äta en bra sammansatt kost, för att undvika brist på näringsämnen i cellerna. Se till att äta näringsrika källor som grönsaker och frukt, vitaminrik kost som består av fisk och hjärtvänliga omega-3-fettsyror, samt massor av fiber från hela korn.

Brist på motion kan också bidra till förtidigt åldrad hud, då motion håller musklerna i trim och stimulerar blodcirkulationen samt utrensning av slaggprodukter.

Väder och vind

Kyligt klimat och kalla vindar kan torka ut huden genom att påverka hudens talghalt. Din hud blir stram och känslig utan hudens skyddande fett, vilket leder till förtidigt åldrande.
En torr och fuktfattig hy har också en tendens till att göra rynkor mycket tydligare.

Bild lånad från garnier.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *