Parelle-bloggen

July 16th, 2012 by Parelle

EXPERTEN/ Parelles lilla doftskola!

Parfym skola lektion i parfym

Att äga, och framförallt att hitta, sin signaturdoft som verkligen understryker din personlighet och får förnimmelsen av dig att dröja kvar i ett rum som du nyss har lämnat, är en njutning som alla borde få uppleva. Doftsinnet är det allra känsligaste och viktigaste av våra sinnen och en persons doft gör ofta mer inverkan på en relationen än vad man tror. Dofter är också starkt knutna till minnen, och din parfym kommer ge så mycket mer till dig och de du umgås med än att lukta gott. Oavsett om du hittat din trogna favorit, har lust att förnya dig eller fortfarande är på jakt efter din signaturdoft så bjuder vi nu på en lektion i parfymeri!

En bra doftgarderob bör innehålla åtminstone fyra dofter, en dagsparfym och en nattparfym för både vinterhalvåret och sommarhalvåret. Den finns många faktorer som spelar in när du ska välja parfym. Tid på dygnet, årstid, sammanhang och känsla är bara några viktiga parametrar som har betydelse. Dagtid passar det bättre att bära lätta dofter och till kvällen är det dags för det lite tyngre artilleriet. Sommaren uppskattar lite fräschare dofter medan vintern gärna välkomnar en något varmare doft. Välj en doft som harmoniserar med tillfället då den är tänkt att bäras.

Men att unna sig en liten doftgarderob är ingen billig historia, därför kan du istället lägga energi på att hitta en doft som fungerar både dag-och kvällstid och som du verkligen trivs i. En doft ska inte bär dig, den ska fungera som din egen skugga som följer dig vart du än går. När parfymen suttit några timmar på din hud blandas den med din kroppskemi, och eftersom den är unik för just dig innebär det att en och samma parfym aldrig luktar exakt likadant på två personer. Somliga lockar fram basnotens blomdofter, andra förstärker de animaliska tonerna. Därför ska du aldrig rusa iväg och köpa en parfym som doftade gott på din vän eller väninna.

Att pröva parfym

Att pröva är A och O, och ge dig själv god tid vid parfymdisken. Att hitta din signaturparfym är ingenting du lyckas bra med över en lunchrast, om du nu inte har väldig tur. Det tar olika lång tid för en parfyms ingredienser att blomma ut och det är först efter ett par timmar som den gör sig till sin rätta mot din huds egen kroppskemi. Spraya doften på din hud, låt den vila och gå tillbaka nästa dag om du är nöjd. Undvik att endast provdofta från pappersremsor då de ger ifrån sig en egen doft av cellulosa. Och om du inte kan låta bli att dofta på några fler av de härliga dofterna, bör du nollställa ditt luktsinne mellan varje doft för att ge varje parfym rättvisa. Det gör du enkelt genom att dofta lite på kaffebönor eller en bit ylle.

Framför parfymdisken bör du stå med förbundna ögon och låta din näsa få uppleva nya dofter som öppnar upp nya världar i ditt sinne. När du väljer doft så väljer du snarare efter bildassociationer än faktiska dofter, därför kan det vara en god idé att ge dina sinnen fritt spelrum. Är du svag för en doft i den orientaliska familjen men vill förnya dig är det utmärkt att prova andra parfymer i samma familj.

Vad som är kvinnligt och manligt i dofternas värld handlar mer om associationer än något annat. Våga gå med näsan åt båda hållen fastnar du för en doft som egentligen är till för det andra könet och du tycker att du klär i den, då är det din doft! En i våra näsor typiskt ”manlig” doft ihop med en klassiskt ”kvinnlig” uppenbarelse, eller tvärtom, är ofta något motsägelsefullt och därmed riktigt eggande.

Doftfamiljer

När du är ute på doftjakt stöter man ideligen på samma termer, och kanske har du hittat den doftfamilj du identifierar dig mest med eller en doftnot som gärna får återkomma i dina parfymer. Men vad de olika termerna innebär har du kanske inte lika stor koll på, vad innebär egentligen ”Chypresfamiljen”? Det ska Parelle reda ut åt dig! Först och främst börjar vi med grunderna. En dofts intensitet beror på hur mycket parfymolja den innehåller. Eau de Cologne är den flyktigaste doften, Eau de Toilette är en lite kraftigare medan Eau de Parfume är den allra drygaste och ihärdigaste doften.

Familjerna som de kommersiella parfymörerna delar in dofterna i fungerar kommer i många olika namn med tillhörande underkategorier. Men här är en lista på några av de allra vanligaste du stöter på vid parfymdisken:

Blommiga familjen:

Den gulliga och rara familjen där blommiga noter som jasmin och ros dominerar tillsammans med ylang-ylang och natthyacint. De flesta dofter i den här familjen passar både dag- och kvällstid och bär ofta på fruktiga och friska noter. Familjemedlemmar är bland annat dofter som Eternity av Calvin Klein och Joy av Jean Patou.

Orientaliska familjen:

För dig som gillar söta dofter med noter av exotiskt doftande blommor, vanilj och starka kryddor. Dessa dofter är ofta lite tyngre och gör sig utmärkt som kvällsdoft eller under intima situationer. Här bort bland annat parfymer som Angel av Thierry Mugler och Obsession av Calvin Klein för kvinnor och Ralph Lauren Black för män.

Kryddiga familjen:

Här toppar kryddiga toppnoter som kryddnejlika, kardemumma, ingefära, koriander och härlig svartpeppar en lite torrare och träig bas. Typiska familjemedlemmar är Comme des Garcons och Opium av YSL för kvinnor och Nuit de l’homme av YSL för män.

Chypresfamiljen:

Beskrivs ofta som ”skog efter regnskur” och spelar på kontrasten mellan ekmossa och bergamott, ofta med en touch av patchouli och en citrusdoftande toppnot. Dofterna är alltid lite kryddiga och hemma hos Chypre trivs den klassiska Chypren Mitsouko från Guerlain och den blommiga Miss Dior från Dior.

Gröna familjen:

Är den vassare och sportiga familjen som älskar naturen. Gran, tall, örter, rosmarin och basilika är bara några av naturens gröna som kännetecknar den här familjen. När man pratar om gröna parfymer brukar man skilja på balsamiska och friska. De balsamiska är söta och somriga med noter av äng och blommande gräs.  De friska har en lättare och skarpare doft med mer känsla av skog än äng. Gröna parfymer är ofta neutrala och passar både dag-och kvällstid. Här finner du dofter som L’dissey av Issey Miyake och Burberry Men för män, Eau Dynamisante från Clarins och DKNY Eau Pure Verbena för kvinnor.

Citrusfamiljen:

Med noter av citron, apelsin, klementin, grapefrukt och bergamott tillsammans med lättare örter bildas familjen Citrus. De är krispiga, friska och lätt fräscha dofter som passar bra som vardagsparfym, eller en varm sommardag. Medlemmar i den här familjen är D&G Light blue för dam och herr, Armani Code Sport för herrar, Chanel Chance Eau Fresh för kvinnor.

Parfymspråket

För att man så fullödigt som möjligt ska kunna beskriva en doft finns det en mängd olika fantasifulla begrepp och vackra ord som genast ger oss en antydan till vad de doftar. Man pratar bland annat om lätta, gröna, kryddiga, blommiga, narkotiska, fruktiga, jordiska, balsamiska, animaliska och träiga dofter.

Narkotiskt kan låta läskigt, men säger man istället jasmin eller natthyacint, två dofter som tillhör gruppen narkotiska essenser, verkar det genast mer ofarligt. Narkotiska dofter har ett slags inneboende hypnotisk kraft och fungerar lugnande. Animala doftessenser har sitt ursprung i djurriket och ensamma utan sällskap av andra dofter är de ofta rätt frånstötande – de kan lukta både svett och otvättat underliv. Men faktum är att svettdofter – i lagom dos – är något många tänder på.

För att beskriva hur en parfym blir till kan man använda musikens terminologi där man komponerar med hjälp av ackord och oktaver. En parfym består nästan av alltid av så kallat tre så kallade noter som på fackspråk kallas för toppnot, hjärtnot och basnot. De olika noterna är svåra att skilja åt och det krävs en vältränad näsa för att kunna dechiffrera en parfyms olika beståndsdelar.

Toppnot

Den doft du möter precis när du öppnar en parfymflaska. Den har till uppgift att fånga din uppmärksamhet och ska se till att parfymen tar sig in i ditt medvetande.

Hjärtnoten

Doftens mest karaktäristiska inslag. Den binder samman toppen med basen och gör parfymen till en sammanhängande enhet.

Basnoten

är det allra mest varaktiga doften och beter sig precis som en svans, den kommer ringlandes efteråt. Basnotens doft kanske blir tydlig först en halvtimme efter mötet med toppnoten.

Noterna består oftast av en kombination av flera doftämnen. De olika noternas specifika doft klingar av olika snabbt. I en koncentrerad parfymolja lever toppnoten ett kort och intensivt liv i 6-18 timmar. Hjärtnoten slår till lite längre och lever i 24-48 timmar. Basnoten är en långlivad historia som kan dröja sig kvar i flera dagar. Den koncentrerade parfymoljan späds sedan ut och blir till allt från väldoftande after shave till dyra parfymdroppar.

Parfymvett

Applicera aldrig en doft precis efter att du har badat eller duschat. Då är de naturliga kroppsoljorna som hjälper doften att stanna kvar borttvättande.
Sätt inte på dig en doft precis innan du rusar hemifrån, ge den sin tid att mogna fram ordentligt.
Gnugga inte in doften för då delar sig de olika elementen istället för att bilda en enhet. Med andra ord, gnid inte handlederna mot varandra.
Applicera parfym på pulspunkterna där kroppen blir varm fortast: hals, handleder och knäveck.
Använder du Eau de Toilette kan du prova att spraya ett moln i rummet som du sedan passerar igenom. Om du sprayar direkt på kroppen kan doften upplevas som stickig och alldeles för stark.
Parfymera aldrig kläderna, det luktar bara gammalt efter ett tag- Vill du ha en väldoftande garderob kan du istället spraya lite Eau de Toilette på badrumsgolvet.
Om du vill dofta diskret kan det räcka att smörja in dig med en kroppslotion med en doft av din favoritparfym. Önskar du däremot en mer hållbar och intensiv doftupplevelse kan du smörja in axlar, dekolletage och armar med din kroppslotion och spraya på din parfym som vanligt. Din doft kommer gör sig allra bäst rättvisa om det får agera solokvist. Konkurrera inte ut den härliga doften med en sportig deodorant, ett äppeldoftande schampo och en kroppslotion som doftar orientaliskt.
Om du är solbränd eller har mörk hud behöver du vanligtvis använda mer parfym än en person med ljus hud för att nå samma doftstyrka.
Ett hett tips är att spraya parfymen lite lätt i håret. Håret rör nämligen på sig rätt så konstant, inte minst av vinden, vilket gör att din parfym sprider sin vällukt mer kontinuerligt än om du applicerar doften på huden.
Den är inte bara viktigt hur parfymen funkar på din hud, även hur den mår när du inte använder den. Hetta och solljus förändrar parfymens doft och bör förvaras svalt och mörkt.

Hoppas ni känner er lite klokare nu och att ni är sugna på att kasta er ut på jakten efter en ny god doft. Under veckan kommer det härliga tips på våra favoritparfymer under sensommaren, samt lite annat smått och gott i parfymväg!

 

Kommentarer

3 Svar till “EXPERTEN/ Parelles lilla doftskola!”
  1. Intressant och bra tips!

  2. […] Värt att tänka på: jag skriver utav egen kunskap som jag har samlat på mig under några år. Detta är alltså inget professionellt yttrande utan dessa fakta utgår från min egen självlärda kunskap. Jag reserverar mig för eventuella felaktigheter/missförstånd och om ni märker något felaktigt så dela gärna med er så kan vi rätta till det. Källorna jag har använt mig av finner ni här, här, här och här. […]

  3. Susanne says

    Hej vilken familj hör mina favoriter till som flower by Kenzo och Glo by JLO? Med vänlig hälsning, Susanne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *