Parelle-bloggen

September 26th, 2012 by Parelle

EXPERTEN/ Vad är bäst – autentiska eller syntetiska dofter?

parfym parelle

1921 lanserade Coco Chanel den första helt syntetiskt framtagna aldehydparfymen, Chanel No 5. Sedan dess innehåller de flesta parfymer syntetiska doftnoter. Under 2000-talet vände dock trenden i och med att vi vurmade för allt naturligt. Men vad är egentligen för-och nackdelarna med syntetiska respektive autentiska dofter? Vi hjälper dig att lära känna din doft.

Autentiska doftnoter
De positiva egenskaperna hos autentiska parfymer är att doften utvecklas unikt på huden, och du får djupa och mer komplexa dofter. Det negativa egenskaperna är de tusentals okontrollerade komponenterna som följer med på köpet när du framställer parfymoljorna. Detta innebär en större allergirisk. De är också dyrare att framställa då man använder sig av rena, naturliga oljor. Detta gör också att doften kommer att bli mer flyktig, samt variera med tiden. Ibland kan den även dofta annorlunda jämfört med ursprunget, beroende på hur man utvinner doften.

Syntetiska doftnoter
De positiva egenskaperna hos de syntetiska dofterna är att de alltid blir konsekventa. Du får alltid samma rosdoft, den varierar inte beroende av väder, vind och vilken tröja den som plockade bladen hade på sig. Man kan även få fram dofter som inte kan utvinnas naturligt, till exempel vissa blom- och fruktnoter som inte går att bevara. Eftersom man inte tar mysk, amber och liknande ämnen från döda djur längre, så är de också djurvänliga. De syntetiska dofterna är säkrare att använda för allergiker eftersom doftnoterna oftast består av få komponenter och är “renade” från skadliga ämnen. De negativa egenskaperna är dock att doften är så hållbar att den inte blir “levande” på huden. De syntetiska dofterna produceras också i så stora kvantiteter att du inte blir ensam om doften.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *