Parelle-bloggen

July 24th, 2012 by Parelle

GÄST/ Karin Widén uppmanar dig att våga prova färg!

Karin

“Skönhet behöver inte ha en viss ålder, en viss storlek eller en viss typ av utseende, eller färg. Det är vad du vill att det ska vara.” det tycker Karin Widén som menar att smink är ett sätt att uttrycka sitt humör snarare än att slaviskt följa trender. Karin uppmanar oss att våga prova färg för att förstärka just vår enskilda personlighet!

Hej Karin,

Hur uppstod ditt intresse för skönhet?

Jag hör till dem som kom in i makeupbranschen från det skapande hållet. Det vill säga att jag gått i konstskola sedan barnsben och jag målade på tavlor långt innan jag började måla på ansikten. Det är inte ovanligt att det är så, även för tatuerare och andra artistiska yrken. Du har en grund att stå på redan, en förståelse för färglära, form, skuggningar, bilddispostition, tekniker för djup och perspektiv etc. Det har alltid varit en del av mig att skapa och färglägga – jag vet inte riktigt hur för ingen i min familj vet vad en mascara är, och jag är dessutom uppväxt på en bondgård. Men likväl gick jag där och målade mina dockor röda med vinbär från buskarna.

Vad tycker du är viktigast att få fram i diskussioner kring skönhet, självbild och kroppsideal?

Att se förbi normer och ideal av hur vi “ska” se ut. Skönhet behöver inte ha en viss ålder, en viss storlek eller en viss typ av utseende, eller färg. Det är vad du vill att det ska vara.

Precis som med alla utsmyckningar (kläder, smycken, hårfärger, tatueringar, piercing) är smink ett roligt och kreativt sätt att uttrycka sin personlighet och sitt humör.
Vi hamnar alla på villovägar ibland, och jag förespråkar ofta mer variation i media, att visa att människan till naturen är skapt på många olika sätt. Vi har verkligen långt kvar när det gäller att acceptera mångfalden i oss själva, och vi är alltför duktiga på att förstora utseendets betydelse i samhället.

Hur tycker du att man ska resonera när man funderar på vilka färger som passar sin personlighet bäst?

Jag tycker inte att man ska resonera! Jag tycker du ska drapera dig från topp till tå i de färger som gör dig glad. Det stämmer absolut att olika färger ter sig olika på olika människor, men lägg inte för stor vikt vid det. Över lag klär ljusa skandinaver väldigt bra i kalla färger och pasteller, men är du en stekhet rockbrud blir du troligtvis inte gladare av att måla dig själv babyrosa.

Vilka är dina bästa tips för att våga prova färg?

Avdramatisera det, herre gud det går bort med tvål och vatten! I Sverige är vi så sparsamma med färg, i inredning, i kläder och smink. Kanske gillar man att ha det så, kanske vill man helt enkelt inte sticka ut. Särskilt kvinnor blir fortfarande lätt bannade när de vågar ta plats. Jag personligen gillar det udda och lite-för-skrikiga, och jag har ett stort behov av att omge mig med estetik som representerar min personlighet. Men det är långt ifrån viktigt för alla.
Är du osäker kan du börja litet, ändra en grej i taget. En blomma i håret, rött på läpparna. Ibland får minsta färgklick någon att känna sig uttittad eller “clownmålad”. Det är sällan eller aldrig sant, såklart. Hur du sminkar dig kanske är ovant för dig, men ingen annan lägger troligtvis någon värdering i det. Men, är du inte bekväm i hur du målar dig finns det inget egenvärde i att göra det. Makeup måste vara roligt och befriande för att vara värt din tid och dina pengar.

Har du några enkla tips som alla borde testa?

Satsa antingen på ögon och kinder, eller läppar och kinder – att lägga fokus på alla tre samtidigt riskerar att bli epilepsichock. Vill du börja använda en ögonskugga i färg är det absolut snyggast att även måla den under ögat (det riskerar annars att få den där fantastiska looken av att ett barn lagt ett skrikblått sträck över varje öga). Det är även lättare att få till en färgsminkning på ögonen om du använder en inliner till. Och så brynen, det bästa jag vet, glöm dem inte. Mer markant ögonsmink får sin balans och inramning av ett par definierade bryn.

Vågar du prova färg?

Vill du läsa mer av Karin? Besök hennes blogg bjutiful.me!

Kommentarer

2 Svar till “GÄST/ Karin Widén uppmanar dig att våga prova färg!”
  1. […] ligger en intervju med mig ute på Parelle för den som är intresserad av att läsa mer om min syn på makeup, självbild, ideal, och vad som […]

  2. Gillar din naturliga make-up på bilden!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *