Parelle-bloggen

Parelle-Guiden: Doft

Applicera

Den perfekta doften har mycket god hållbarhet och sitter bra hela dagen. En behaglig närvaro runt bäraren, utan att vara påträngande.

Våra tips:

  • Applicera doften innan du sätter på dig något annat. Dofter är gjorda för att avges från huden. Det är då de doftar allra bäst.
  • Spraya på dig doften när huden är fuktig, så sjunker den in i huden och doftar längre.
  • Applicera alltså inte doften på kläderna (där de kan lämna fläckar) eller i håret. Hårprodukter och det fett som finns i håret kan ändra doftens karaktär.
  • Ta av dig smycken innan du sprayar, eftersom vissa parfymer kan missfärga metall.
  • Applicera doften på handleder, i halsgropen, bakom öronen eller andra ställen där det varma blodet pulserar.
  • Undvik att gnida handlederna mot varandra när du har applicerat doft där. Spraya på båda handlederna istället.
  • Använd inte för mycket. En teknik är att spraya några gånger upp i luften och sedan gå in i molnet. Detta ger en jämn fördelning av doften på kroppen.
  • Blanda inte dofter. Förstärk och förläng med andra produkter ur samma serie, t ex en bodylotion.

På dagen kanske du vill ha en lättare doft, för att  sedan klä dig i en mer komplex doft på kvällen. En  doft dunstar, så spraya på lite grann efter några timmar igen om du vill dofta gott hela dagen.

Framhäv din energi

Vad gör en människa sexig? Viljan att vara det.  Känslan av att han eller hon inte går att omfatta under ett helt liv. Parfymens magi påverkar alla – både den som bär parfymen och den som upplever doften. Den går direkt till reptilhjärnan, utan att vi kan tolka den. Därför blir ett doftintryck mycket starkt.

I stort sett allt som finns sänder ut ämnen som doftar. Luktsinnet fungerar både som varningssystem och bidrar till livslusten genom att väcka ljuvliga minnen och känslor till liv. Och doften spelar roll för kärleken. Den är blind, sägs det. När män känner kvinnlig doft och när kvinnor känner manlig doft, sprakar det till i de delar av hjärnan som har med reproduktion att göra. För fjärilshannen är det extra tydligt. Om man sprayar lite hondoft på ett suddgummi kommer fjärilshannen att flyga dit och försöka para sig.

 

Doft av guld

Parfymens historia går att spåra femtusen år tillbaka i tiden ända till faraonernas Egypten. Drottning Kleopatra hade en egen parfymverkstad. Innan hon kysste en älskare sägs det att hon gned munnen med fast parfym för att han skulle tänka på henne även efter mötet.

Ordet parfym har sitt ursprung i latinets per fumum, som betyder ”genom rök”. Att rituellt bränna parfym var det mest spridda användningssättet när människor först började använda parfym.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *